Bedrijven verduurzamen processen langs de 3 P’s (2024)

Een groeiend aantal bedrijven kiest heel bewust voor het verduurzamen van de interne bedrijfsvoering. Bij deze verduurzaming wordt vaak al snel gedacht aan de investering in een elektrificatie van het wagenpark. Hierbij worden niet alleen de auto’s op benzine vervangen voor elektrische alternatieven; ook steeds meer bestelbussen en vrachtwagens hebben een elektromotor en accupakket aan boord. Het draagt bij aan de reductie van de uitstoot van schadelijke gassen en daarmee aan een duurzamere wereld. Het verduurzamen van organisaties gaat echter verder dan de elektrificatie van het wagenpark. Kijk eens naar de 3 P’s die de thema’s tonen, horend bij verduurzaming in de breedste zin van het woord: people, planet en profit. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop organisaties langs deze assen kunnen verduurzamen.

Focus op een duurzame inzetbaarheid van het eigen personeel

Eind 2023 veranderde het UWV haar beeld van de arbeidsmarkt: niet langer werd van een zeer krappe arbeidsmarkt gesproken, het wordt voor 2024 een krappe markt. In de praktijk blijkt dat het veel bedrijven nog altijd moeite kost om de openstaande vacatures ingevuld te krijgen. De verwachting is dat dit de komende jaren aanhoudt. Er zijn twee belangrijke oorzaken aan te wijzen voor de huidige krapte, namelijk: de vergrijzing van de werkende Nederlanders en digitalisering of automatisering. Lang niet alle medewerkers van wie de functie de komende tijd zal verdwijnen als gevolg van deze digitalisering zijn al omgeschoold voor een nieuwe rol binnen de organisatie.

Het is een van de vormen van het stimuleren van een duurzame inzetbaarheid: het bieden van een persoonlijk ontwikkelingsbudget (POB). Dit geeft medewerkers de kans om zich te oriënteren op functies die passen bij hun (nog verborgen) talenten. Op het moment dat hun bestaande functie verdwijnt, kunnen ze een nieuwe rol invullen binnen de organisatie. Zo gaat er geen waardevol personeel verloren, wat de krapte en hoge werkdruk enkel zou verhogen.

Zorg voor prettige arbeidsomstandigheden voor medewerkers

Naast het bieden van een POB zijn er meer mogelijkheden om als organisatie in te zetten op een duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Denk ook aande investering in een elektrische stapelaarbinnen een groot magazijn of bijvoorbeeld een werkplaats. Een elektrische stapelaar maakt het,net zoals bijvoorbeeld duurzame elektrische palletwagens, uitvoeren van zwaar werk makkelijker. In plaats van zware objecten op eigen kracht te moeten verplaatsen, maakt de medewerker gebruik van een elektrisch hulpmiddel. Op deze manier wordt het risico op lichamelijke klachten verkleind. Je wilt voorkomen dat medewerkers langdurig uitvallen door pijn aan de rug, nek of bijvoorbeeld armen.

In het geval van de investering in een elektrische heftruck geldt daarnaast, dat medewerkers niet langer in de schadelijke uitstootgassen van alternatieven op diesel werken. Dat draagt zowel bij aan de gezondheid van de medewerker, als aan het sparen van het milieu.

Andere vormen om bij te dragen aan het thema planet

Eerder in dit artikel werd al genoemd dat veel bedrijven bij verduurzaming denken aan een elektrificatie van het wagenpark. De keuze voor de elektrische heftruck is er een voorbeeld van. Ook wordt medewerkers steeds vaker een leaseauto op elektriciteit, in plaats van benzine aangeboden. Het blijkt onder meer uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In de afgelopen jaren is het aantal elektrische, zakelijke voertuigen sterk toegenomen. Wist je dat zo’n 73 procent van de elektrische auto’s die je onderweg tegenkomt op de weg een zakelijke eigenaar heeft?

Voor organisaties is met name de combinatie van de elektrificatie van het wagenpark en de investering in zonnepanelen interessant. Deze combinatie maakt dat bedrijven medewerkers nagenoeg gratis kunnen laten rijden. Niet alleen het aantal elektrische auto’s op de weg groeide de afgelopen jaren hard; ook is er een duidelijke groei zichtbaar in het aantal MWh aan zonnestroom dat door bedrijven en particuliere huishoudens wordt opgewekt. Het blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bedrijven kiezen massaal voor de montage van een groot aantal zonnepanelen op het dak van hun pand, of investeren bijvoorbeeld in een zonnecarport. Ook de zonneparken op braakliggende stukken grond van organisaties winnen nog altijd aan populariteit. Al lijkt het de komende jaren steeds moeilijker te worden om zo’n park aan te mogen leggen, als gevolg van veranderende wet- en regelgeving op dit vlak. Investeringen in zonnepanelen worden relatief snel terugverdiend. Het maakt een zonne-energiesysteem ook financieel aantrekkelijk voor bedrijven.

Onafhankelijkheid van het stroomnet vergroten

Dat de opwekking van groene zonnestroom sterk groeit heeft een keerzijde. Het risico op netcongestie groeit hiermee. Het elektriciteitsnet dat we in Nederland hebben is niet ingericht op het huidige tweerichtingsverkeer. Zeker op zonnige dagen leidt dit tot files op het stroomnet en daarmee tot een verhoogd risico op onderbrekingen in de stroomvoorziening. Het kan de productielijnen van een bedrijf stil laten vallen. Of nog erger, het kan ertoe leiden dat organisaties hun personeel naar huis moeten sturen. Vaak valt de piek in de aanvoer van zelf opgewekte zonnestroom op een ander moment dat de piek in de vraag naar energie.

De keuze voor de investering in een zonne-energiesysteem draagt bij aan het vergroten van de onafhankelijkheid van het stroomnet. Bij een eventuele stroomuitval kan een bedrijf door blijven werken. Dat levert in sommige gevallen een concurrentievoordeel op. Waar andere bedrijven het personeel naar huis moeten sturen als gevolg van de onderbreking in de stroomvoorziening, kan jouw organisatie door blijven werken. Zo draagt de keuze voor zonnepanelen bij een het themaprofit.

Slim intern elektriciteitsnet implementeren

Het aantal bedrijven met een internsmart gridgroeit. Je kunt het zien als een slim elektriciteitsnet, dat kijkt naar de vraag en het aanbod van (zelf opgewekte) stroom. Bij een hoge vraag wordt de meeste stroom richting de productielijn geleid. Het opladen van het elektrische wagenpark kan vaak immers wachten tot een moment later op de dag. Is de vraag vanuit de productielijn beperkt? In dat geval zorgt het slimme elektriciteitsnet automatisch voor het opladen van de elektrische auto’s en heftrucks. Een slim energiemanagement wordt de komende jaren steeds belangrijker als gevolg van het groeiende risico op net congestie.

Bedrijven verduurzamen processen langs de 3 P’s (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 5399

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.