Omzet berekenen - Uitleg & Voorbeelden | Handigboekhouden.nl (2024)

Hoe bereken je de omzet?

Omzet is de motor van een bedrijf. Het is het totaal van alle producten en diensten die je verkoopt. De omzet berekenen vormt de basis van waaruit je de winst berekent.

Omzet is het aantal verkochte producten (afzet) maal de verkoopprijs. De omzet kan over iedere bepaalde periode worden berekend. Afhankelijk van de branche waarin je actief bent, is omzet per maand, per week, per dag of zelfs per uur te berekenen. Omzet wordt altijd bepaald exclusief omzetbelasting.

Een rekenvoorbeeld:
Een speelgoedwinkel is 6 dagen per week open van 8.00 tot 20.00. Deze speelgoedwinkel verkoopt één soort product, een speelgoed auto van € 5 per stuk. Iedere maand worden 700 stuks speelgoed verkocht. De omzet is het aantal verkochte speelgoed auto’s maal de verkoopprijs. De formule hiervoor is p x q waarbij p staat voor prijs en q staat voor hoeveelheid (quantity).

p x q = omzet

In dit voorbeeld maken we de volgende berekening:

5 x 700 = € 3.500,-

De klant van de speelgoedwinkel betaalt direct, zodat iedere maand € 3.500,- exclusief btw op de bankrekening van de winkel staat bijgeschreven.
Let op, zoals eerder vermeld: bij het berekenen van de omzet neem je altijd de prijs van het product exclusief btw. Over verkochte goederen en diensten draagt een bedrijf btw af aan de Belastingdienst. Een klant betaalt in dit voorbeeld voor een speelgoedauto geen € 5,-, maar € 6,05 inclusief 21% btw. Dat is het totale bedrag van zijn rekening. Voor uitgebreide uitleg over btw-tarieven & berekeningen verwijzen we naar het artikel btw berekenen.

Omzet berekenen - Uitleg & Voorbeelden | Handigboekhouden.nl (1)

Bruto en netto omzet

In het bovenstaande voorbeeld berekenen we de bruto omzet. Een product als een speelgoedauto wordt ingekocht bij een leverancier. Dit zijn de kosten voor de inkoop van het product. Door deze inkoopkosten af te trekken van de bruto omzet bereken je eenvoudig de netto omzet. De formule luidt:

Netto omzet = bruto omzet -/- kostprijs / inkoopprijs.

Stel, de inkoopprijs van een auto is € 2. De berekening van de netto omzet wordt dan:

700 x (5-2) = € 2.100

Netto omzet en winst

Nu we de netto omzet weten, kunnen we eenvoudig de winst berekenen.

Winst (resultaat) = netto omzet -/- kosten van de onderneming

De kosten van de onderneming bestaan onder andere uit kosten voor het personeel, de huisvesting, de verkoop en het vervoer. Het resultaat van deze kosten vormen de basis voor het berekenen van de inkomstenbelasting.

Omzetanalyse

Als een onderneming langere tijd bestaat, kun je een analyse maken van de omzet. Een omzetanalyse is verhelderend en geeft inzicht voor het bepalen van de toekomst van een bedrijf.

Terug naar het voorbeeld:
De speelgoedwinkel bestaat 5 jaar en de verkoop groeit gestaag. Er zijn inmiddels meerdere soorten speelgoed in het assortiment van meerdere leveranciers. Door alle getallen op een rij te zetten komt de eigenaar erachter dat de omzet van zijn speelgoedwinkel in 5 jaar tijd bijna is verdubbeld van

€ 42.000 naar € 80.000.

Afhankelijk van de beschikbare gegevens kan de ondernemer een analyse maken van de stijging van de verkopen per jaar:

  • Hoeveel % stijging is er per jaar;
  • Welk merk wordt het meest verkocht en wat is de jaarlijkse stijging;
  • Welk soort speelgoed wordt het meest verkocht?

Antwoorden op deze vragen bieden inzicht. Zo komt de speelgoedwinkelier er bijvoorbeeld achter dat de stijging van de verkopen in jaar 2 ten opzichte van jaar 1 het grootste was. En de jaren erna bleven de verkopen nagenoeg gelijk. Opvallend is dat in de jaren 3 tot en met 5 de speelgoedauto’s steeds minder goed zijn verkocht, maar dat juist de treinen een stijgende omzet per jaar laten zien.

Hoe beter de kwaliteit en de hoeveelheid van de gegevens, hoe gedetailleerder een analyse kan worden gemaakt. Op basis van deze analyse van de opbrengsten kan men de koers voor de komende periode bepalen.

Omzet berekenen - Uitleg & Voorbeelden | Handigboekhouden.nl (2)

Omzetbelasting

Bij het bepalen van de verkoopprijs, kan omzetbelasting niet vergeten worden. De belastingdienst heft omzetbelasting over omzet. Dat is verplicht. De omzetbelasting bereken je door aan je klanten en draag je af aan de belastingdienst.

Is je klant een particulier dan betaalt hij of zij de omzetbelasting. Is je klant ook een ondernemer, dan zal deze de omzetbelasting betalen en via zijn eigen administratie de omzetbelasting terug vorderen bij de aangifte omzetbelasting.

Er is een verschil in de btw tarieven die worden gehanteerd. Deze verwerk je per tarief in de administratie.

Dit zijn de verschillende btw tarieven:

  • laag tarief 9%
  • hoog tarief 21%
  • btw verlegd
  • vrijgesteld
  • binnen EU
  • buiten EU

In een apart artikel zal verder ingegaan worden op de omzetbelasting.

Omzet berekenen - Uitleg & Voorbeelden | Handigboekhouden.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 5597

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.